Salurkan Sumbangan Dana Pilihanraya Anda ke Parti Islam Se-Malaysia Kawasan Kota Tinggi

Salurkan Sumbangan Dana Pilihanraya Anda ke Parti Islam Se-Malaysia  Kawasan  Kota Tinggi
No Akaun : 01-069-01-003759-0

Pilihan Anda di PRU 13?

Ruang Aduan

E-mail Address: *
Nama Pengadu *
Nombor Telefon *
E-mail Address
Alamat Pengadu *
Aduan *
Adakah anda bersetuju untuk mendedahkan identiti anda sekiranya diperlukan? *YA
TIDAK

* RequiredBuild Contact Forms

September 01, 2009

Hadiah Kemerdekaan


Negara kita, Malaysia meraikan hari kemerdekaannya yang ke 52 semalam. Namun antara sedar maupun tidak, rakyat telah di hadiahkan oleh kenaikan harga minyak.

Kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol RON97 daripada RM1.80 kepada RM2.05.

Manakala harga petrol RON95 yang dilancarkan hari ini - bagi menggantikan RON92 - dijual pada harga RM1.80 seliter.

Kerajaan sebelum ini telah menyatakan bahawa harga petrol akan dinaikan pada 1 September.

Mei lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata harga petrol gred premium RON97 akan naik 20 sen kepada RM2 seliter, manakala petrol gred rendah RON95 akan dijual pada harga RM1.75 seliter.

Bagaimanapun, kerajaan telah menambah lima sen lagi bagi harga kedua-dua gred tersebut.

Hari ini, Ismail yang melancarkan petrol RON95 berkata, harga RON95 terpaksa dinaikkan lima sen berbanding RM1.75 seliter seperti yang diumumkan Mei lalu kerana harga pasaran minyak dunia yang berubah kini.

"Bagaimanapun harga ini adalah sama dengan harga minyak yang biasa dipakai pengguna sekarang iaitu RON97 (RM1.80 seliter).

"Sepatutnya harga RON95 jika mengikut pasaran dunia ialah RM1.89 seliter, tetapi kerajaan tak mahu rakyat rasa ada kenaikan jadi ditetapkan kepada RM1.80 sahaja," katanya, lapor Bernama.

Ismail Sabri berkata kerajaan menganggar akan dapat mengurangkan tanggungan subsidi sebanyak RM420 juta setahun dengan pelaksanaan RON95 memandangkan harga subsidinya lebih rendah iaitu 38.81 sen seliter berbanding subsidi RON97 sebelum ini iaitu 42.72 sen seliter.

Menurutnya lagi, petrol RON97 pula masih dikekalkan dalam pasaran sebagai produk premium memandangkan ada kenderaan yang memerlukannya terutama kenderaan berkuasa tinggi.

Persoalannya, adakah kerajaan yang ada ini betul-betul mengutamakan rakyatnya? Di mana umum mengetahui bahawa kebanyakan unat Islam akan meraikan hari raya Aidilfitri tidak lama lagi dan pastinya akan sibuk menyiapkan persiapan untuk perayaan tersebut. Apabila minyak naik, maka secara otomatiknya barangan keperluan lain akan turut meningkat. Maka tatkala negara masih di ambang inflasi dan kesan kemuncupan ekonomi global, tindakan ini terlalu keterlaluan buat rakyat Malaysia.

Fikir-fikirkanlah wahai rakyat Malaysia, inikah yang dinamakan 1Malaysia, rakyat di dah ULU kan, pencapaian di uta MAKAN?~matahijauku~