Salurkan Sumbangan Dana Pilihanraya Anda ke Parti Islam Se-Malaysia Kawasan Kota Tinggi

Salurkan Sumbangan Dana Pilihanraya Anda ke Parti Islam Se-Malaysia  Kawasan  Kota Tinggi
No Akaun : 01-069-01-003759-0

Pilihan Anda di PRU 13?

Ruang Aduan

E-mail Address: *
Nama Pengadu *
Nombor Telefon *
E-mail Address
Alamat Pengadu *
Aduan *
Adakah anda bersetuju untuk mendedahkan identiti anda sekiranya diperlukan? *YA
TIDAK

* RequiredBuild Contact Forms

November 07, 2010

18493 Hilang Layak Undi Awam, SPR Papet Umno


Parti Islam Se-Malaysia PAS memandang berat tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang jelas menjadi papet Umno apabila 18493 orang hilang layak undi awam dalam Rang Daftar Pemilih Suku ketiga 2010. Dan lebih mencurigakan jumlah tiga negeri paling ramai pengundi ialah Kelantan (3,187), Kedah (2,876) dan Perak (2,007). Dua negeri terbabit adalah dua negeri yang diperintah oleh kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan sebuah negeri lagi telah dijatuhkan secara tidak demokratik oleh BN.

Tindakan ini jelas SPR mahu melaksanakan cita-cita Datuk Najib Razak yang akan mempertahankan kerajaan Umno walaupun dengan apa cara sekalipun seperti ucapan beliau di perasmian persidangan agung umno di PWTC, yang menyebut "Walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa. Saudara dan saudari, walau apa pun yang terjadi, Putrajaya mesti kita pertahankan!"

SPR perlu menjadi bapa dan pemudahcara untuk melicinkan proses demokrasi. SPR jangan menjadi pengadil yang berat sebelah dan memayahkan rakyat dan parti-parti politik yang bertanding. SPR jangan membantu untuk ubah tiang gol setiap kali pasukan BN hendak kalah. Pas ingin ingatkan beberapa pegawai SPR jangan halang kebangkitan rakyat, bebaskan diri SPR daripada menjadi abdi kepada Umno BN. Bertugaslah secara profesional, kerana kerajaan BN boleh bertukar bila-bila masa kepada PR, InsyaAllah.